Starting in September 2020, a £7.5m project to relieve station crowding and support more reliable train services will get underway at Denmark Hill.

Passenger numbers at the station have tripled in the last fifteen years, causing crowding and congestion at entrances, on walkways and platforms.

This means passengers take more time to exit the station, and to get on and off trains, delaying services on lines leading into the station and the wider network. 

Our proposal

A new, second entrance

  • A new, second entrance at Windsor Walk will be built, making it easier for passengers to enter and exit the station.
  • This entrance will be ideally located for the two major hospitals adjacent to the railway, once the walking route through the Maudsley Hospital re-opens.

Extended canopies and more platform space

  • Additional canopies, along with new customer information screens, more seating and upgraded PA systems will encourage passengers to use the full length of platforms, thus easing crowding.
  • Seating and other furniture will be relocated on all platforms to provide more space, and the eastern end platform 4 widened to give passengers more space.

 Sustainability improvements

  • A new 85 space, secure cycle storage facility available to the public, will be provided next to the new Windsor Walk entrance
  • Innovative new photovoltaic (solar) film will be applied to the new station roof, the rain cover over the accessible ramp and all new canopies, making the station ‘Carbon Positive’.

Protecting railway heritage

  • Sensitive alternations to the listed wall on Windsor Walk and provision of appropriate gates.

Benefits

Improved passenger flow, fewer delays and a better journey experience

  • A new, second entrance will make entering and exiting the station much easier, while decluttered platforms and extended canopies will make create more space for passengers to board and alight trains, helping to keep more services on-time.
  • New public artwork at the station in collaboration with the Camberwell Society and Camberwell Arts, to improve journey experience.

Improved sustainability

  • The addition of state-of-the-art solar technology on the station roof and canopies will make the station development ‘Carbon Positive’.
  • The provision of 85 space secure cycle storage facility will encourage more sustainable journeys in the local area and to the station.

The main station work is funded by the Department for Transport and delivered by Network Rail.  The provision of new cycle storage space is funded by Sustrans, Kings College Hospital and South London and Maudsley NHS Trusts.

Heritage features on Windsor Walk and the heritage gates that will go on the new entrance are partly funded by The Railway Heritage Trust. 

Next steps

September 2020

  • Work on site begins

October to December 2020

  • Retaining wall for platform 4 to be built.

*The stairway from the accessible bridge to platform 4 will need to be closed for a few weekends this November to enable the retaining wall to be built.   The lift and the original station stairway will remain open on these dates.

October 2020 – March 2021

  • New station entrance is built

December 2020

  • Major work in December, including Christmas and Boxing Day, to install new platform canopies

January – July 2021

  • Canopies, platforms and station building fitted out with new customer information screens,  PA systems and signage.

August 2021

  • Work completes. 

Sign-up for email updates

Sign-up with your email address to receive updates on the South East upgrade and information on projects taking place across the Southern region.

Our privacy notice applies to the personal information that Network Rail collects about you, or that you provide to us. It explains how and why we use your personal information, who we disclose it to and how we protect your privacy.

Contact us

For more information, call our National Helpline on 03457 11 41 41 or contact us on Twitter @NetworkRailSE.