The station, which reopened in May 2018, won a national RIBA award that are given to buildings across the UK recognised for their significant contribution to architecture.

It also won a RIBA London award at a ceremony on 28 June.

Designed by architects Landolt Brown, the station reflects the industrial heritage and waterways of the area while providing passengers with a light and airy ticket hall with new stairs and lifts to improve station access.

Lorna Samways, Sponsor at Network Rail Anglia, said: “It’s a testament to everyone who worked on the project that Hackney Wick station has been recognised as a significant contribution to architecture by RIBA.

“Network Rail and the London Legacy Development Corporation have collaborated to create a bigger and better station for the people of Hackney while reflecting the unique culture and history of the area in the design.

“It’s been over a year since the station opened and more passengers make use of the vastly improved station with improved accessibility via an underpass to help connect the communities that live either side of the railway.  The project has attracted additional investment and regeneration in the Hackney area and beyond.”

Nick Ling, Director, Mott MacDonald, said: “The strong collaboration between artist, architect and engineer has created a stunning building which we are very proud to have been part of.

“The simplicity of its form belies complex engineering challenges in geometry, structural systems, building services coordination and detailing, coupled with a close relationship with the contractor and craftsmen on site to deliver a practical design.”

Adam Brown, Partner, Landolt and Brown, said: “I am delighted to have received a national award from the RIBA, as it represents ‘the best of the best’ from this year’s regional award winners and the standard of design is always very high.”

The RIBA award summary for the project states: “… a key part of the vision was to create an accessible north south pedestrian route connecting the two boroughs without having to enter the station itself. This has been realised by an underpass which is separated from the station circulation by a wall of extruded glass hexagons. The wall, which creates light patterns referencing the River Lee and the reflections on the underside of the navigation bridges, will provide borrowed light from the station above.

“This building has been designed, detailed and delivered with great care, everything from the Douglas fir shuttered in situ concrete, with its carefully integrated services, the handsome concrete relief on the station-side of the underpass, to the specific choice of terrazzo and concrete flooring informed by the local canal edges and finally the delightful willow tree inspired aluminium screen to the circulation space.”